In 2024 en 2025 organiseert de Preventie Alliantie weer masterclasses over thema’s en vraagstukken die samenhangen met preventie van dakloosheid. De masterclasses zijn bedoeld voor gemeenten en andere betrokken partners bij de preventie van dakloosheid.
*Deelname is gratis.

Aankondiging masterclass van 28 januari: Daklozen LHBTIQ+ personen

Het programma van de masterclass bestaat uit drie onderdelen:

  • Eva Klooster (van bureau Klooster Onderzoek en Advies) deelt de resultaten van haar onderzoek naar de behoefte aan specifieke opvang voor (jong)volwassen dak- en thuisloze lhbtiq+ personen. Dit onderzoek voerde zij uit in opdracht van de gemeenten Amsterdam. Tijdens haar presentatie focust Eva onder andere op de mogelijkheden en de dillema’s van gemeenten en maatschappelijke partners bij het organiseren van optimale opvangcondities.
  • Anica Apfel, werkzaam als locatiehoofd van AMOC Zuid van De Regenboog Groep, vertelt over de ins en out van de hulpverlening aan dakloze LHBTI+’ers in Amsterdam.
  • Voorzitter Piet-Hein Peeters gaat in gesprek met Minke Fischer, manager van Belle en de LHBTIQ+-opvang van de Tussenvoorziening in Utrecht. Minke vertelt ons over de nut en noodzaak van de LHBTIQ+-opvang in Utrecht, en de organisatie van deze opvang bij de Tussenvoorziening.

Data van de volgende masterclasses in 2025

Noteer alvast in je agenda: 11 maart, 15 april en 20 mei. De bijeenkomsten zijn online, van 3 tot 5 uur, met Piet-Hein Peeters als gespreksleider.

De Preventie Alliantie richt zich specifiek op een goede onderbouwing van een preventieve aanpak dakloosheid. Daarvoor geeft de alliantie inzicht in risicofactoren & routes, onderbouwd beleid, effectieve interventies en voorbeeldpraktijken. Wil je meer weten? Lees hier verder.

Mocht je over de masterclasses vragen hebben of suggesties voor themas, dan kun je mailen naar: preventiealliantie-impuls@radboudumc.nl

Verslagen van masterclasses

Preventie van dakloosheid: introductie
Bestaanszekerheid
Dakloosheid onder jongeren (18-/18+)
Welkome wijk als vangnet & bodem in de preventiepraktijk
Achterop raken, dakloos worden en herstellen
Dakloosheid onder vrouwen
Uitstroom uit beschermd wonen
Ervaringsdeskundigheid
Dakloosheid onder jongeren
Vroeginterventie
Meten van dakloosheid
Onder de Pannen
Verbinding tussen medisch en sociaal domein
Netwerkondersteuning
Zorgzame samenleving
Beschermd thuis
Kwetsbare EU-burgers