Voor een compleet overzicht van onze publicaties, bezoekt u Orcid via onderstaande knop:
Bent u op zoek naar een specifieke publicatie, neem dan contact op. Wij sturen hem u graag toe!
Uitgelichte publicaties
(klik op de afbeelding voor meer informatie)
Proefschrift: Wat hebben mensen die sociaaleconomisch op achterstand staan nodig om hun leefomstandigheden te verbeteren? Deze vraag beantwoordt Sandra Schel in haar proefschrift. De resultaten van het onderzoek onderstrepen het belang van brede en geïntegreerde beleidsmaatregelen om de bestaanszekerheid te versterken. Ook benadrukken de uitkomsten de noodzaak om ervaringsdeskundigen te betrekken bij de ontwikkeling van dit beleid en in de ondersteuning van dakloze mensen en mensen die leven in langdurige armoede. Ondersteuning moet uitgaan van de behoeften van mensen zelf en inzetten op meerdere leefgebieden tegelijkertijd, aangezien de verschillende problemen die mensen hebben vaak sterk samenhangen.
Artikel: ‘Krachtwerk in de ondersteuning van mensen in langdurige armoede.’
Hoe verbeteren we de kwaliteit van leven van mensen die langdurig in armoede leven? Welke vorm van ondersteuning helpt daarbij? Die vragen staan centraal in het door NWO-gefinancierde project ‘Minder stress en armoede, meer ervaren gezondheid en participatie’. Een zoektocht in de literatuur en de gemeentelijke praktijk leidde naar de methodiek Krachtwerk.
Artikel: ‘Reciprocal relations between financial hardship, sense of societal belonging and mental health for social assistance recipients.’
Mensen met een bijstandsuitkering worstelen onder andere met mentale gezondheidsproblemen, financiële problemen en gevoelens van uitsluiting. Op basis van data van het Nijmeegse experiment met de Participatiewet, onderzochten wij hoe deze drie problemen met elkaar samenhangen. Onze resultaten laten zien dat we moeten investeren in de mentale gezondheid van mensen met een bijstandsuitkering als we hun situatie willen verbeteren.
Infographic: Voor het Monitoronderzoek Transitie (Montra) zijn 72 mensen gevolgd die vanuit de maatschappelijke opvang of beschermd wonen de stap maakten naar (begeleid) zelfstandig wonen. Ze zijn op verschillende momenten geïnterviewd. De kwantitatieve interviews geven inzicht in hoe het leven eruit kan zien direct na deze transitie en één jaar later. De resultaten van deze interviews zijn samengevat in een infographic. Ze bieden aanknopingspunten voor verbetering van de hulpverlening aan deze groep mensen en aanscherping en onderbouwing van het beleid.
Verhalenbundel: Voor het Monitoronderzoek Transitie (Montra) zijn mensen gevolgd die vanuit de maatschappelijke opvang of beschermd wonen de stap maakten naar (begeleid) zelfstandig wonen. Ze zijn op verschillende momenten geïnterviewd. Op basis van kwalitatieve interviews met 25 van hen is inzicht verkregen in hoe zij de stap naar zelfstandig wonen hebben ervaren. De verhalen van deze mensen zijn opgetekend in een verhalenbundel.