De cursus
De cursus ondersteunt mensen die een ingrijpende, ontwrichtende gebeurtenis hebben meegemaakt in hun proces van herstel en het hernemen van eigen regie in het leven. De cursus is kracht- en herstelgericht en stress-sensitief. Tijdens zes wekelijkse bijeenkomsten gaan zes tot acht deelnemers in groepsverband, met ondersteuning van een coach, op ontdekkingstocht naar eigen krachten, wensen en mogelijkheden en werken zij aan voor hen belangrijke doelen.
Elke bijeenkomst biedt informatie en uitleg over belangrijke thema’s, zoals hoop houden, met stress omgaan, veerkracht en in balans blijven en bestaat ook uit samen oefenen. Dit gebeurt aan de hand van het werkboek Op eigen kracht dat tijdens de bijeenkomsten wordt gebruikt. De cursusleider, en tevens coach, zorgt er op verschillende manier voor dat er een veilige sfeer wordt gecreëerd en geeft iedere deelnemer positieve aandacht. Na drie maanden vindt er een terugkombijeenkomst plaats waarin terug wordt gekeken op de eerdere cursusdagen, er besproken wordt hoe de afgelopen periode voor deelnemers is geweest en kunnen er vragen worden gesteld aan de coach. Desgewenst kunnen onderwerpen uit de cursus nog eens herhaald worden.
De cursisten krijgen na voldoende deelname en inzet een certificaat.
Succesvolle pilot en vervolgaanbod
In 2023 is een pilot uitgevoerd door het uitvoeren en evalueren van twee cursussen. De resultaten en de reacties van de deelnemers waren zeer positief. Verder lezen? Klik op deze link.
Het doel van de Impuls Academie is om de cursus Op eigen kracht begin 2025 op bredere schaal aan te bieden. Dat gebeurt op twee manieren:
- Als aanbod vanuit de Impuls Academie waarbij een opgeleide Op eigen kracht coach op verzoek van een organisatie de cursus in samenwerking met de deelnemers uitvoert. Dit gebeurt volgens de huidige procedures van de Academie.
- Als pakket ‘cursus en licentie Op eigen kracht’ waarbij een organisatie beschikt over idealiter twee (ervaringsdeskundige) professionals die bij de Impuls Academie als coach zijn opgeleid en gecertificeerd, en als zodanig zelf de cursus in de eigen organisatie kunnen uitvoeren en uitrollen.
Pakket ‘cursus en licentie Op eigen kracht’
Inhoud
Het pakket Op eigen kracht omvat:
- de licentie van “Op eigen kracht”;
- de opleiding tot cursusleider voor één professional;
- deelname aan twee online intervisiebijeenkomsten en één fysieke inspiratiedag voor de opgeleide cursusleider.
Rechten van organisatie
- (toelating tot) de opleiding van één (ervaringsdeskundige) professional;
- het uitvoeren en uitrollen van de cursus “Op eigen kracht in de eigen organisatie”;
- het bijwonen van drie online inspiratiedagen voor de cursusleider.
Plichten van Impuls Academie
- helpdesk en registratie van cursussen door de Impuls Academie;
- kwaliteitsbewaking en doorontwikkeling van “Op eigen kracht”.
Samenwerkingsovereenkomst
Met organisaties die besluiten de cursus Op eigen kracht zelf uit te voeren en tegemoet komen aan de voorwaarden hiervoor, sluit de Impuls Academie een samenwerkingsovereenkomst met wederzijdse rechten en plichten.
Voorwaarden bij de organisatie
Idealiter wordt de cursus door een duo uitgevoerd, dat maakt het minder kwetsbaar. Dit is aan de organisatie zelf. Als de organisatie gaat voor één coach per cursus dan is het noodzakelijk dat die persoon ondersteuning krijgt van een medewerker in de organisatie (een planner en of de projectleider Krachtwerk).
Voor het goed, zoals bedoeld, kunnen uitvoeren van de cursus zijn in de organisatie nog een aantal voorwaarden nodig, namelijk:
- Draagvlak bij het management en financiering van pakket.
- Het ervaren van eigenaarschap van de cursus bij de coaches en het kunnen combineren van het uitvoeren van de cursus met andere taken.
- Het aanwijzen van aspirant-coaches die voldoen aan de eisen hiervoor (zie hierna),
- het vrijstellen van aspirant coaches voor de opleiding Op eigen kracht;
- het vrijstellen van gecertificeerde coaches voor het uitvoeren van de cursus;
- het twee keer per jaar online bijwonen van de intervisiebijeenkomsten en één fysieke inspiratiedag.
- Beschikking over een welkome ruimte die geschikt is voor een groep van zes tot acht deelnemers, met de nodige extra loopruimte voor de oefeningen. En verder beschikt de ruimte over wat nodig is voor de uitvoering (voldoende licht, het liefst daglicht, voldoende tafels en stoelen, op te stellen in een kring, een flipover of whiteboard, mogelijkheid tot drinken van koffie en thee met broodjes en of wat lekkers).
Kosten
De kosten van pakket bestaat uit twee onderdelen: de driedaagse opleiding bedraagt €950,- per deelnemer en de jaarlijkse licentiekosten bedragen €1950,- per opgeleide coach per jaar. Let wel: dit zijn prijzen gebaseerd op minimaal 10 aanmeldingen en geven de organisatie de ruimte om tot 10 cursusgroepen per jaar zelf te verzorgen. De benodigde materialen worden per training bij de Impuls Academie besteld.
Bij het intern verzorgen van meer dan 10 Op eigen kracht groepen worden kosten in rekening gebracht voor registratie en kwaliteitsbewaking.
Informatie over de opleiding Op eigen kracht
Materialen
- Een werkboek ‘Op eigen kracht’ inclusief werkbladen waarmee deelnemers tijdens en na de cursus aan hun eigen herstel kunnen werken.
- Een informatieblad voor de werving van deelnemers.
- Een cursushandleiding en een PowerPoint presentatie voor de Op eigen kracht coach, voor de uitvoering van de cursus.
Opleiding en competenties van de coaches
De cursus wordt gegeven door een door de Impuls Academie opgeleide Op eigen kracht coach.
De driedaagse opleiding is gericht op het verwerven van inzicht in de bedoeling van de cursus Op eigen kracht en het aanleren van vaardigheden die nodig zijn om deelnemers tijdens de cursus aan de hand van het werkboek in hun herstelproces te ondersteunen.
Tijdens de eerste twee dagen staan het doel, de opzet, de vorm en de materialen van de cursus centraal en worden de thema’s en de theoretische onderbouwing besproken. Op interactieve wijze gaan de deelnemers aan de slag om het programma van Op eigen kracht in de vingers te krijgen en zelf te leren uitvoeren. Zowel de inhoud als de didactische vaardigheden staan hierin centraal. De derde opleidingsdag bestaat grotendeels uit praktische oefeningen, waarbij de aspirant-coaches laten zien dat zij de cursus “Op eigen kracht” onder de knie hebben en onderdelen adequaat kunnen uitvoeren. De trainer-coach evalueert deze uitvoering. Aspirant-coaches met een positieve beoordeling, die de opleiding met goed gevolg afsluiten, krijgen het certificaat ‘Bevoegd coach Op eigen kracht’ en worden opgenomen in het Krachtregister van gecertificeerde professionals bij de Impuls Academie.
Eisen aan de Op eigen kracht coaches
De opleiding tot coach Op eigen kracht staat open voor mensen die blijven voldoen aan de volgende eisen:
- commitment aan de pijlers en krachtprincipes van Krachtwerk;
- een relevante opleiding op hbo-niveau of daaraan gelijkwaardig;
- ervaring in het coachen van begeleiders en teams;
- een certificaat voor het met goed gevolg hebben afgerond van een training Krachtwerk basis, Krachtwerk coaching en/of opleiding tot Krachtwerk trainer;
- jaren ervaring in de toepassing van Krachtwerk in de praktijk;
- bereid deel te nemen aan de inspiratiebijeenkomsten van “Op eigen kracht” van de Impuls Academie: twee intervisiebijeenkomsten van elk twee uur en één fysieke inspiratiedag per jaar;
- sterke communicatieve vaardigheden;
- trouw is aan een modelgetrouwe uitvoering van de cursus “Op eigen kracht”, conform de cursushandleiding.
Kwaliteitsbewaking
Het bewaken van de kwaliteit van de cursus is zeer belangrijk, en gebeurt op de volgende manieren:
- opleiding en certificering van de coaches Op eigen kracht die blijven voldoen aan de eisen voor deze functie (zie dit document).
- evaluatie van elke cursus door de coach aan de hand van een formulier.
- drie jaarlijkse bijeenkomsten van de Impuls Academie voor gecertificeerde Op eigen kracht coaches, voor intervisie, uitwisseling en kennisoverdracht.