Graag introduceren wij onze nieuwe modules Krachtwerk!

Boostersessie ‘Aan de slag met de aangepaste werkbladen’ door Holly Haylock

Jouw organisatie werkt met Krachtwerk. Samen met cliënten werk je aan hun herstelproces waarbij je gebruik maakt van de krachteninventarisatie en het actieplan. Wist je dat er nieuwe versies van deze tools beschikbaar zijn gemaakt? In deze boostersessie leer je hoe je deze aangepaste werkbladen optimaal -volgens de bedoeling- kunt gebruiken, ook als een cliënt moeilijk in beweging is te krijgen.

Er is aandacht voor:

  • Het sprokkelen van krachten, talenten, mogelijkheden en hulpbronnen.
  • Wensen voor de toekomst; wat is voor de client belangrijk?
  • Het formuleren van eigen doelen met cliënten en waarom deze belangrijk voor hem/haar zijn. Vang het verhaal!
  • Het behalen van eigen doelen van cliënten door het formuleren en uitvoeren van concrete haalbare acties.

Wil jij geïnspireerd worden en nieuwe vaardigheden opdoen in het werken met deze vernieuwde werkbladen? Schrijf je dan in voor deze boostersessie!

Verdiepende module ‘Motiverende gesprekstechnieken’ door Eric Albers

Gesprekstechnieken helpen je bij het effectief voeren van goede gesprekken. Je kent de nodige motiverende technieken van Krachtwerk. Zo heb je al geleerd hoe je het gesprek aangaat met een cliënt, een collega, een leidinggevende met behoud van verbinding. In deze verdiepende module krijg je nog meer inzichten aangereikt vanuit de motiverende gespreksvoering. Dit omdat we geloven dat een mens altijd gemotiveerd is tot iets: iets behouden in de vorm van behoudtaal, of iets veranderen in verandertaal. Deze dag gaat het over het voeren van een gesprek. Je krijgt én ontwerpt allerlei vragen die heel specifiek op jouw praktijk zijn gericht.

Denk aan:

– Hoe voer je een “ja maar” gesprek?
– Hoe voer je een “ja zeggen maar nee doen” gesprek?
– Hoe voer je een “dat lukt niet, dat hebben we al geprobeerd” gesprek?

Bij al deze gesprekken gaan we na welke woorden en zinnen je gebruikt en wat je houding en toon is. Ook gaan we na hoe je een krachtgericht gesprek voert met elementen uit de motiverende gespreksvoering met groepen, bijvoorbeeld tijdens een overdracht, een MDO of een teamoverleg.

Is je interesse gewekt? Schrijf je in voor deze dag!

Tussen kaders en Krachtwerk

De forensische zorg is primair gericht op het reduceren van recidive risico’s. De veiligheid van de maatschappij staat voorop. Professionals hebben een belangrijke taak waarbij er continu keuzes en afwegingen moeten worden gemaakt.

Het werken met cliënten binnen deze setting vraagt om forensische scherpte en de vaardigheid om risico’s op kader- en/of grensoverschrijdend gedrag te signaleren. Aandacht hebben voor hoop, krachten en eigen regie enerzijds en de veiligheid voor alle betrokkenen en de maatschappij anderzijds kan worden ervaren als een spagaat. Toch is krachtgericht werken binnen de forensische zorg belangrijk om het herstelproces te ondersteunen. Deze module richt zich op het krachtgericht werken met cliënten binnen de forensische setting. In deze verdiepingscursus gaan we in op hoe het werken tussen kaders en Krachtwerk in de praktijk kan worden vormgegeven.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is forensisch vakmanschap versus Krachtwerk?
  • Werken vanuit de krachtprincipes binnen de gestelde kaders.
  • Werken met de 3 pijlers van Krachtwerk binnen de forensische context.

Krachtwerk, verslaving en psychische kwetsbaarheid

Verslaving en psychische kwetsbaarheid komen vaak in combinatie met elkaar voor. Daarbij is dikwijls sprake van wederzijdse beïnvloeding. Om te werken aan herstel met de client, is het belangrijk om meer te weten over dubbele problematiek. Hoe vaak komt het voor? En wat vraagt dit van jou als professional? Wat voor methodische handvatten biedt Krachtwerk? Krachtwerk is sterk mensgericht, je bent immers meer dan je kwetsbaarheid, diagnose of indicatie. Deze module richt zich op het krachtgericht werken met mensen met een verslaving en psychische kwetsbaarheid. Aan de hand van casuïstiek en met de hulp van een ervaringsdeskundige krijg je handvatten aangereikt hoe te handelen op de werkvloer.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Geloof in herstel.
  • De cliënt heeft de regie.
  • Stigma en zelfstigma.
  • Zelfregulering.