
Programma:
- Welkom en mededelingen
- Voortgang besteding middelen Krachtfonds 2024/2024
- Implementatiegids Krachtwerk
- Uitrol op eigen kracht
- Afsluiting en vervolgafspraken
Werkgroep implementatie en borging, 3 oktober 2024 (notulen)
Aanwezig: De Tussenvoorziening (Freke Haenen), DNO doen (Janine Wilhelm), Binnenvest (Arjan Meerstra, Emma Bauling), SMO Helmond (Charlene van de Laar), Neos (Tessa van de Vin), Wender (Ilse Montsma), Kadera (Marjolein Wartena).
Impuls Academie: Judith, Irene, Michelle
Afwezig: NAS (Mandy Kruf), Verdihuis (Herbert Alofs), Moveoo (Rianne Kessels/Petra Belt), Iriszorg (Nathalie Kippersluis), Emergis (Anita Goossens, Irma de Muijnck), Humanitas onder dak (Inge Stokkers), Moviera (geen vaste projectleider), SMO Breda (Robin Vissers), Gemeente Nieuwegein (Anja de Haas).
Hieronder volgt een korte uiteenzetting van de belangrijkste punten en afspraken.
Agendapunt 1 Welkom en mededelingen
Irene heet iedereen welkom en neemt de agendapunten door.
Agendapunt 2 Besteding Krachtfonds 2023/2024
Er wordt een update gegeven over de volgende punten:
- Meer systemisch werken en het netwerk betrekken
Hiervoor is een werkgroep samengesteld. De voorbereidingen zijn in volle gang. De eerste bijeenkomst met de werkgroep vindt plaats op 14 oktober.
- Aanpassing werkbladen Krachtwerk en opname in ECD/app
Aangegeven wordt dat er met input vanuit de Krachtwerk Community en n.a.v. de resultaten van de enquête over het gebruik van de werkbladen onder sociaal professionals, een nieuwe versie van de Krachteninventarisatie en het Actieplan is ontwikkeld. Belangrijke punten die zijn meegenomen zijn: het minder statisch maken en het visueel aantrekkelijker maken van de werkbladen. Belangrijk is dat er zowel een digitaal als fysiek werkblad beschikbaar komt.
De Impuls Academie was bezig met het digitaliseren van de Krachtwerk werkbladen in een app. Daarvoor was een samenwerking aangegaan met de Uitvoeringsbrigade. De Uitvoeringsbrigade had een start gemaakt met het maken van een Growpad Krachtwerk app. Deze is in een eerdere werkgroep gepresenteerd aan de KWC.
De samenwerking en dus de implementatie van Krachtwerk in de app is stopgezet, aangezien er ontzettend veel haken en ogen zitten aan het opzetten van een juridische constructie voor het ontvangen, verwerken en opslaan van privacygevoelige gegevens. Op advies van het Radboudumc is dan ook besloten om die gegevens bij de instellingen te laten. Hierdoor kan Growpad Krachtwerk niet meer gerealiseerd worden. Er is nu een samenwerking ontstaan tussen Radboudumc, Impuls Academie en de software leverancier myneva (zij leveren software binnen het sociaal domein en hebben veel van onze gebruikers als klant). Met myneva wordt er nu gebouwd aan een software pakket/Krachtwerk module bestaande uit de (vernieuwde) werkbladen/tools van Krachtwerk. Dit format vormt straks ook de basis voor de implementatie van Krachtwerk in software van andere leveranciers die met onze Krachtwerk gebruikers samenwerken. Op deze wijze komt de academie tegemoet aan de wens vanuit de Krachtwerk Community voor digitalisering van de werkbladen.
De nieuwe versies van de Krachteninventarisatie en het Actieplan worden gepresenteerd. Belangrijke wijzigingen zijn de kleur, de uitleg op de voorkant en het vergroten van de schijfruimte. De fysieke Krachteninventarisatie zal beschikbaar worden gesteld op een dubbelgevouwen A3 formaat, waardoor het een soort mapje wordt. Het Actieplan, dat op één A4 is vormgegeven kan dan in de Krachteninventarisatie geschoven worden. Naast de koppeling die is gemaakt tussen de beide tools in de uitleg op de voorkant, wordt ook op deze manier de verbinding extra benadrukt.
De eerste reacties vanuit de leden van de KWC zijn positief. Er worden een aantal tips en adviezen gegeven:
- Zorg voor consistentie in de woordkeuze, zodat het Actieplan een nog logischer gevolg wordt van de KI (Janine, DNO doen)
- Maak deze versies ook beschikbaar in vreemde talen (Tessa, Neos)
- Er kan misschien een extra blad worden ontwikkeld voor wanneer er uit een doel meer dan vier acties volgen (Janine, DNO doen)
Judith Wolf vraagt aan de leden of de behoefte er nog altijd is om de naam en handtekening van de cliënt op het werkblad te zetten. Die behoefte is er bij meerdere instellingen. Het commitment van zowel de cliënt als de begeleider is een belangrijke toevoeging voor subsidievertrekkers en bij klachtenprocedures. Juist bij het formuleren van acties is het voor de cliënt belangrijk dat de handtekening blijft staan. Het behalen van de doelen/acties geeft daardoor een nog betere stimulans.
Als aanvulling op de besproken werkbladen kan er wellicht nagedacht worden over een extra blad waarin de gemaakte afspraken tussen begeleider en cliënt worden opgeschreven. Dit punt is al opgepakt met myneva (software leverancier van o.a. Wender). De Impuls Academie kijkt of we daar gezamenlijkheid in op kunnen trekken.
Ook wordt nagedacht of er een apart A4 gemaakt kan worden met voorbeeldvragen voor de professional (net zoals bij het Krachtkompas). Het standaard integreren van een dergelijk blad in de krachteninventarisatie wordt niet aangeraden aangezien het dan een veel groter, en duurdere tool wordt om in te kopen.
De PowerPoint presentatie met deze nieuwe versies van de werkbladen zullen worden verspreid onder de leden van de Krachtwerk Community. De vraag is om deze werkbladen intern te bespreken en met input en opmerkingen bij de Impuls Academie te komen. Hier wordt een mailing voor opgesteld. De werkbladen worden op 15 oktober met de trainers Krachtwerk besproken. Ook hun input wordt meegenomen en in de eindversie.
De deadline voor het beschikbaar stellen van de nieuwe werkbladen is eind 2024.
Agendapunt 3 Implementatiegids Krachtwerk
Samen met een aantal projectleiders heeft Impuls vanuit het onderzoek Implementatie en borging van Krachtwerk gewerkt aan een implementatiegids. Judith laat zien dat er drie hulpmiddelen zijn ontwikkeld:
- Een implementatiegids
- Een implementatiescan
- Een format voor de organisatie voor het maken van een eigen actieplan voor de implementatie van Krachtwerk
De kaders bij implementatie bestaan uit 4 zorgniveaus:
- Het primaire proces
- Een lerende organisatie
- Faciliterend management
- Relatie met de omgeving
Voor elk zorgniveau zijn ankerpunten geformuleerd en zijn kernactiviteiten genoemd. Bij de kernactiviteiten horen verschillende acties. In de implementatiescan kan een prioritering binnen die acties gegeven worden. In het actieplan komt dan te staan op welk zorgniveau en op welk ankerpunt de focus moet komen te liggen, wat daarbij het implementatiedoel is en wie voor het bewaken van dat proces verantwoordelijk is.
De gids zal aan de instellingen worden aangeboden als digitaal, bladerbaar pdf. Er kan dus gezamenlijk in worden gewerkt en aanpassingen worden dan automatisch opgeslagen.
De deadline voor de oplevering is eind 2024/ begin 2025.
Agendapunt 4 Uitrol op eigen kracht
Er wordt kort een uitleg gegeven over de pilot en de module Op eigen kracht. Daarna wordt gepresenteerd hoe de cursus kan worden afgenomen. Dat kan op twee manieren:
- Als aanbod vanuit de Impuls Academie
- Door het opleiden van Op eigen kracht coaches
Het pakket cursus en licentie Op eigen kracht bestaat uit een 3 daagse opleiding tot cursusleider, twee online intervisiebijeenkomsten en één fysieke inspiratiedag. Ook wordt er een samenwerkingsovereenkomst opgesteld waarin de organisatie de licentie ontvangt voor het gebruik van Op eigen kracht binnen de organisatie.
De voorwaarden bij de organisatie en de competenties van de coach worden besproken (zie ppp). Irene geeft aan dat er flexibel omgegaan zal worden met de toelatingseisen. Zo kan bijvoorbeeld ook een ervaringsdeskundige MBO geschoolde medewerker die door de organisatie wordt aangemeld en geschikt wordt bevonden door de Impuls Academie wel worden opgeleid tot coach Op eigen kracht. De opleiding tot coach Op eigen kracht kan alleen starten indien er minimaal 10 deelnemers zijn.
Alle informatie komt na 17 oktober op de website van Impuls te staan. De leden van de Krachtwerk Community worden hiervan op de hoogte gebracht.
Agendapunt 5 Afsluiting en vervolgafspraken
- De werkgroepen implementatie en borging zijn specifiek voor de projectleiders Krachtwerk. Indien een projectleider niet aanwezig kan zijn, dan wordt een vervanger zeer gewaardeerd. De webinars worden opengesteld voor een bredere doelgroep. Voor elke webinar geldt dat geïnteresseerden zeker mogen aansluiten. Bij het verspreiden van het programma van de webinar wordt tevens aangegeven voor wie de bijeenkomst vooral waardevol kan zijn.
- De inloggegevens voor de webpagina van de Krachtwerk Community worden nog een keer (per mail) gedeeld met de leden.
- De data voor 2025 zijn vastgesteld en worden spoedig gecommuniceerd.
- Er zijn twee nieuwe modules ontwikkeld die dit najaar van start gaan (zie webpagina Impuls Academie)
De volgende bijeenkomst van de Krachtwerk Community is op maandag 4 november. Dit betreft een webinar en deze wordt, naast de projectleiders, ook opengesteld voor andere krachtwerk professionals in de organisatie.
Iedereen wordt bedankt voor de aanwezigheid en inbreng. Graag tot de volgende keer!