
Programma:
- Welkom en mededelingen
- Wat komt er op organisaties af?
- Ervaringen met aangepaste werkbladen
- Implementatiekader Krachtwerk
- Suggesties besteding Krachtfonds 2025
- Afsluiting en vervolgafspraken
Werkgroep implementatie en borging, 11 maart 2025 (notulen)
Aanwezig: DNO doen (Janine Wilhelm), Binnenvest (Arjan Meerstra), SMO Breda (Heleen Schellekens), Neos (Tessa van de Vin), Wender (Ilse Montsma), Kadera (Margreet Knol), Moveoo (Petra Belt), Unitio (Audrey Alards), Iriszorg (Nathalie Kippersluis).
Impuls Academie: Judith, Irene, Michelle
Afwezig: NAS (Mandy Kruf), Emergis (Anita Goossens), Humanitas onder dak (Inge Stokkers), Tussenvoorziening (Ineke Engbers, Freke Haenen).
Hieronder volgt een korte uiteenzetting van de belangrijkste punten en afspraken.
Agendapunt 1 Welkom en mededelingen
Irene heet iedereen welkom en introduceert een nieuw lid van de Krachtwerk Community. Audrey Alards (Unitio) stelt zich voor. Irene neemt de agendapunten door.
Agendapunt 2 Wat komt er op organisaties af (en wat betekent dat voor het methodisch werken)?
Judith geeft een uiteenzetting van enkele maatschappelijke ontwikkelingen. De bezuinigingen van de gemeenten (onder andere door het voorsorteren op het Ravijnjaar) hebben impact op de organisaties. Er is minder geld beschikbaar voor innovatie. Organisaties kampen met personeelsschaarste, moeten rekening houden met diverse kwaliteitskaders (forensische kaders, kwaliteitskader langdurige zorg) en krijgen te maken met nieuwe doelgroepen. Ook worden er in de praktijken veel HBO-taken toebedeeld aan MBO geschoolde medewerkers. Daarnaast is er een verschuiving zichtbaar. Waar de ondersteuning nu een één op één relatie tussen de cliënt en de werker is verschuift die hulpverlening steeds meer naar het leunen op het netwerk en het investeren in een community. Daarbij wordt de vraag gesteld: Is de één op één relatie in de toekomst nog wel houdbaar? Ook zijn er lange wachtlijsten, is de GGZ niet altijd beschikbaar en krijgen organisaties te maken met complexere zorgsituaties.
Er volgen een aantal reacties op de vraag wat er op organisaties afkomt. In onderstaande een korte opsomming.
- In organisaties wordt gewerkt aan een nieuwe koers. Hierin speelt Krachtwerk een rol. Vragen als “wat moet worden verstaan onder een community” komen hierin naar voren. Is dat de wijk, of andere personen om aansluiting bij te zoeken. Belangrijk uitgangspunt blijft de focus op krachten en talenten van cliënten/deelnemers.
- Ook wordt de wendbaarheid van een organisatie ten tijde van grote veranderingen onderzocht. Hoe toekomstbestendig zijn de werkprocessen? Belangrijk is om als organisaties meer samen te werken in plaats van elkaar te zien als concurrent. Krachten moeten gebundeld worden. Het uitgangspunt is: waarden benoemen, kritisch kijken en keuzes maken.
- De bedreigingen van buitenaf worden genoemd. Het lijkt of er telkens stormen overwaaien, waardoor de basis gaat wankelen. Dit zorg voor minder motivatie bij medewerkers, wat direct gevolgen heeft voor de kwaliteit van het methodisch werken en de zorg. Cliënten komen snel terug, het realiseren van duurzame verandering lijkt steeds lastiger te worden. Geldverstrekkers controleren en bepalen de koers. Er zijn grote tekorten en er is weinig personeelskracht. Het werken met uitzendkrachten is lastig, omdat er weinig tijd is voor een goede overdracht van het methodisch werken.
- Er vindt bezinning plaats op het ambulante werk. Ook komt de Oranjehuis methodiek sterker naar voren in de vrouwenopvang. Er is sprake van complexere zorgsituaties, complexere cliënten en mondige cliënten. Systeembeschikkingen blijven problematisch. Beschikkingen worden gegeven op basis van één cliënt, terwijl het hele systeem in kaart zou moeten worden gebracht.
- In de ondersteuning van forensische cliënten is het kwaliteitskader forensische zorg leidend. De focus ligt daarbij risico gestuurde begeleiding, waarin Krachtwerk een rol heeft. Minder repressief, meer positief.
- Ook worden tekorten aan middelen genoemd voor scholing, in het bijzonder voor het opleiden van nieuwe Krachtwerk coaches. Dit heeft als gevolg dat er na de basistraining Krachtwerk geen tot weinig begeleiding van de werkers. Trainingen kosten extra geld en de mensen kunnen niet gemist worden op de werkvloer. Team- en coachdagen zij dus eigenlijk niet te realiseren.
Judith vraagt hoe we Krachtwerk kunnen versterken rekening houdend met de hierboven aangegeven uitdagingen.
Er worden verschillende ideeën ingebracht, zoals meer nadruk op het netwerkgericht werken. Zo wil Unitio op zoek gaan naar vrijwilligers in de samenleving die kunnen ondersteunen. Dit met als doel om het sociale netwerk te vergroten. De COSA-cirkel wordt genoemd, waarbij vrijwilligers een kring vormen rond een zedendader. COSA staat voor Cirkels voor Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid (COSA – Reclassering Nederland).
Belangrijk is om in te zetten op een meer wijkgerichte aanpak waarin de wensen en behoeften van de cliënt belangrijk zijn er gekeken wordt naar hun eigen kracht. Ook wordt het belang van het herkennen van het verhaal van de cliënt benadrukt en hoe we coaches en daarmee ook de werkers beter kunnen begeleiden. Ook wordt aangegeven dat het belangrijk is om meer planmatig en trajectmatig te werken en het samenspel met de cliënt aan te gaan. Daarbij zijn niet alleen de doelen van de opdrachtgever van belang.
Agendapunt 3 Ervaringen met de aangepaste werkbladen
De aansluiting van de krachteninventarisatie en het actieplan is nu beter. Door de taalkeuze klinkt het concreter. Het is nu duidelijk een plan van de cliënt.
Er is wat verwarring over het uitprinten van de actieplannen in myneva. Neos werkt alleen met de digitale variant. Een eerder optie was het uitprinten van de doelen, nu bestaat die optie niet meer. Irene en Michelle geven aan dat er momenteel nog met myneva wordt gewerkt aan de movo3 versie. De input van Tessa zal worden meegenomen in een volgend overleg met myneva.
Voorgesteld wordt om de eindgebruikers te betrekken in de movo3 versie. De Impuls Academie is hier zeker voor en zal, wanneer ze zover zijn, de organisaties betrekken in het contact met myneva.
Agendapunt 4 Implementatiekader Krachtwerk (laatste stand van zaken en suggesties voor het gebruik)
De kaders bij implementatie bestaan uit 4 zorgniveaus:
- Het primaire proces
- Een lerende organisatie
- Faciliterend management
- Relatie met de omgeving
Hiermee leg je de basis. Vanuit de prioriteiten werk je aan een implementatieplan.
Het implementatiekader bestaat uit:
- De implementatiegids, met tips en suggesties over hoe je aan de voorwaarden voor implementatie kunt werken.
- De implementatiescan, waarmee je bekijkt hoe de organisatie er nu voor staat.
- Het stappenplan, een uitwerking van hoe je als organisatie aan de slag gaat.
- Het implementatieplan, waarin je de prioriteiten en doelen uitwerkt.
- Het actieplan, hoe ga je nu concreet aan de slag met één doel.
Judith licht het ABC van de implementatie toe: het valt of staat met Aansturing, Betrokkenheid en Communicatie.
Het implementatiekader en de hulpmiddelen worden nu door de vormgever omgezet naar een bladerbaar pdf. De hulpmiddelen worden invulbaar gemaakt.
De Impuls Academie gaat aan de hand van de informatie uit het implementatiekader de MT-training doorlichten en aanpassen. Een mogelijkheid is dat er verschillende modules worden ontwikkeld.
De vraag wordt gesteld welke suggesties en behoeften de organisaties hebben.
Er wordt door de leden aangegeven dat het uitwerken van het implementatiekader iets is wat de organisaties gewoon moeten gaan doen. De organisaties kunnen het kader gebruiken als een soort 0 meting.
Het voorstel wordt gedaan om de eerste invulronde in gezamenlijkheid te doen, zodat alle input verzameld kan worden door Impuls. Deze evaluatie van het dagelijks werk kan door Impuls gebruikt worden voor de her-erkenning van Krachtwerk, wat volgend jaar op de agenda staat. Daarnaast kunnen we door de gegevens te verzamelen, van elkaar leren en zien we wat de grote puzzels zijn. De Impuls Academie kan dan kijken wat zij de praktijken kan bieden.
Er wordt gesproken over audits en het kader dat daarvoor op de plank ligt. Ook staat er een kwaliteitskader in het methodiekboek Krachtwerk. De vraag wordt gesteld wat organisaties zelf aan evaluatie doen.
Na een uitwisseling blijkt dat organisaties vaak zelf interne evaluaties doen. Judith geeft aan dat een logische vervolgstap op die interne evaluatie dan het implementatiekader zou zijn. Er zou toegewerkt kunnen worden naar een standaard format voor interne evaluaties (soort van zelfevaluatie) waarin datgene dat destijds ontwikkeld is rondom de audits wordt meegenomen.
Agendapunt 5 Suggesties voor de besteding van de Krachtfonds middelen 2025.
De bedoeling is om nu met de aanwezige leden ideeën te verzamelen. Na de werkgroep zal de academie een digitaal formulier sturen waarin de leden hun top 3 voor besteding van de Krachtfonds middelen in aan kunnen geven.
Irene doet een aantal suggesties, op basis van de geluiden die de Impuls Academie hoort uit de praktijk, en geeft aan dat er al is geïnvesteerd in een module forensisch vakmanschap en motiverende gesprekstechnieken. Andere bestedingsopties zouden kunnen zijn: module over zingevingsvraagstukken, complexere zorgsituaties of lvb problematiek.
In de mentimeter worden suggesties gedaan door de leden (zie bijlage).
Judith vertelt dat zij bestuurslid is bij Walk of Life (Walk of Life | Omdat elk verhaal ertoe doet). Vanuit die hoedanigheid gaat zij aan de slag met de steeds ouder wordende cliënten en hoe we hiermee omgaan met Krachtwerk.
Tijdens de bijeenkomst is gesproken over het kwaliteitskader Langdurige zorg. In bijgevoegde link is meer informatie te vinden. (Kwaliteitskader woonzorg in de langdurige ggz | Zorginzicht).
Audrey (Unitio) zal zich aansluiten bij de werkgroep netwerkgericht werken.
De Impuls Academie geeft aan dat het ontwikkelen van een app vanwege de AVG technisch erg ingewikkeld is en dat er daardoor hoge kosten aan verbonden zijn. Een app ontwikkelen is dus niet haalbaar. Met myneva wordt er gekeken naar een cliëntenportaal.
De Impuls Academie zal een bredere uitvraag doen over het gebruik van de werkbladen van Krachtwerk in vreemde talen. Op basis van de respons zal er gekeken worden naar de nodige investering en de haalbaarheid.
Agendapunt 6 Afsluiting en vervolgafspraken.
Irene vraagt of er nog wensen zijn voor de aankomende webinar van de Krachtwerk Community.
Het thema dat wordt genoemd is: grensoverschrijdend gedrag. Hoe stel je grenzen en hoe doe je dat krachtgericht? Hoe ga je het gesprek aan?
De vervolgafspraken die zijn gemaakt:
- De Impuls Academie zal een digitaal formulier versturen voor de prioritering van de besteding van de Krachtfonds middelen 2025.
- De Impuls Academie doet een uitvraag over het gebruik van de werkbladen in vreemde talen.
Irene bedankt alle aanwezige leden en sluit de bijeenkomst af.